Delen

3 September 2019

Tom Clancy’s Ghost Recon® Breakpoint Q&A met de ontwikkelaar: stealth-gameplay

Tom Clancy’s Ghost Recon® Breakpoint is helemaal gemaakt om spelers zoveel mogelijk keuzevrijheid te geven. Of je nou als groep met getrokken wapens aan komt stormen, of liever wat stiller te werk gaat in je eentje, je kunt altijd op je eigen manier spelen. We spraken met de ontwikkelaars van Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint over stealth en hun beste tips om vijanden te benaderen als Ghost.

Q: Kun je ons wat meer vertellen over de filosofie achter de stealth-mechanieken in Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint?

Voor Ghosts is verkennen de eerste fase van stealth. Het is voor spelers belangrijk om de locaties van vijanden in kaart te brengen, een plan te bedenken en dat daarna uit te voeren.

We willen spelers een toegankelijke, maar geloofwaardige stealth-ervaring geven. De manier waarop vijanden je opmerken is daarin heel belangrijk. Dat hangt erg van de context af, zoals het soort grond waar je voetstappen zichtbaar kunnen zijn, planten en hoe goed je verscholen bent.

Als de speler een fout maakt, wordt de uitdaging om in stealth te blijven groter, totdat je uiteindelijk wordt gezien. Hoe snel vijanden je opmerken, hangt af van hoe verdacht ze de situatie vinden. Als een vijand bijvoorbeeld voetstappen hoort terwijl hij dat niet verwacht, krijgt hij argwaan en merkt hij je sneller op.

Als je wordt gezien door een vijand en hem snel kunt uitschakelen voordat hij zijn collega's waarschuwt, wordt er geen alarm geslagen in een kamp. Sommige soorten vijanden hebben echter vaardigheden die het sluipen nog moeilijker maken. Je moet oppassen voor het type vijand dat snel om versterking kan roepen als hij argwaan krijgt.

Het is belangrijk voor je stealth-ervaring in Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint om de verschillende soorten vijanden te leren kennen en te begrijpen hoe je ze strategisch kunt verslaan door je omgeving, gereedschap en arsenaal te gebruiken.

We willen ook dat spelers de situatie kunnen resetten en kunnen 'verdwijnen' als dat nodig is. Als het je te heet onder de voeten wordt, kun je je verschuilen voor vijanden die naar je op zoek zijn en wachten tot de stealth-situatie weer terugkeert naar de oorspronkelijke status.

Q: Hoe kunnen vijanden je opmerken in deze game?

Er zijn meerdere elementen die bepalen of vijandelijke NPC's je opmerken. Je kunt ze onderverdelen in 'visueel' en 'geluid'. Vijanden gebruiken deze elementen om jouw locatie te bepalen.

GRB Stealth Article

Visuele detectie wordt bepaald door meerdere factoren:

-Houding speler: Of je ligt, hurkt of rent - het heeft allemaal een andere impact. -Status vijanden: Hoe meer vijanden argwaan krijgen of bedreigd worden, hoe beter ze je kunnen opmerken. -Belichting: Het maakt verschil of je in een donker of goed verlicht gebied bent. Vergeet niet dat je in de Bivak het tijdstip van de dag kunt kiezen! Als je een kamp 's nachts benadert, kun je wat lichten uitschakelen zodat vijanden je minder snel zien. -Moeilijkheidsgraad: Je gekozen moeilijkheidsgraad heeft invloed op hoe snel vijanden je opmerken. -Verschil in niveau: Als je het opneemt tegen een goed uitgeruste vijand die een hoger niveau heeft dan jouw Ghost, merkt die je sneller op. Je kunt menselijke vijanden van een hoger niveau altijd in één keer uitschakelen met een headshot, maar elke fout die je maakt terwijl je hem benadert, wordt sneller opgemerkt en afgestraft.

Detectie door geluid valt in twee categorieën: geluid van bewegingen en van wapens. De impact van bewegingen wordt bepaald door:

-Snelheid: Als je gehurkt beweegt, ben je moeilijker op te merken dan als je een sprintje trekt. -Houding speler:

  • Liggend: Je kunt minder goed bewegen, maar je sluipt wel effectief. Liggend maak je geen geluiden die vijanden op kunnen merken.
  • Gebukt: Vijanden kunnen je moeilijk horen, zolang je niet op de maximumsnelheid beweegt.
  • Rennend: Je beweegt snel, maar je maakt veel meer geluid. -Materiaal van de grond: Sommige materialen versterken het geluid van je voetstappen, dus kijk uit waar je loopt!

Detectie van wapens wordt bepaald door:

-Type wapen: Verschillende wapens hebben een verschillend volume. Controleer de statistieken van je wapens in de Gunsmith als je een stealth-uitrusting samenstelt. -Demper: Als je een demper gebruikt, maakt je wapen veel minder geluid. Maar pas op, want hij is nog steeds niet helemaal stil.

Vijanden kunnen ook explosies, grotere voertuigen en vallende voorwerpen opmerken, afhankelijk van hun grootte en afstand.

Q: Wat zijn je beste tips om met stealth te spelen?

Verkennen is je beste optie!

Als je sluipend wilt spelen, moet je de verschillende soorten vijanden kunnen herkennen. Vooral vijanden die snel versterking kunnen inschakelen, of die op hoge uitkijkpunten staan, zijn gevaarlijk als je ze niet uitschakelt.

Je kunt doelwitten die niet bij hun vrienden in de buurt staan, zoals vijandelijke sluipschutters, gemakkelijk uitschakelen. Het is een goed idee om deze vijanden eerst te elimineren, als dat kan. Zij kunnen je vaak goed opmerken en als je ze niet uitschakelt, wordt het moeilijk om te sluipen.

Daarna kun je het beste bekijken welke vijanden je kunt isoleren, zoals stilstaande eenheden, wachters bij een ingang en vijanden in kazematten.

Zware doelwitten, zoals drones of grote groepen, moet je voorzichtig uitschakelen. Probeer groepen uit elkaar te drijven met je gereedschap, of lok ze naar een andere plek, ver weg van je doelwit.

Je kunt bijvoorbeeld een afleidingsgranaat gebruiken om een groep vijanden over een geplaatste mijn te lokken voor een dodelijke combo.

In kampen heb je nog meer opties, bijvoorbeeld het uitschakelen van generatoren. Hierdoor gaan de lichten uit en schakel je aanvallende machines als mortieren en automatische geschutten uit.

De drone met een sync-schot is ook handig in stealth. Hij gaat geruisloos en effectief te werk, en je kunt tot wel vier vijanden tegelijk uitschakelen. Vergeet niet dat vijanden reageren als ze een collega zien sterven, dus kies je doelwitten strategisch uit.

Als je van een afstandje verkent, zorg er dan voor dat je verscholen bent. Als je dichtbij de wegen van Auroa blijft, word je makkelijker opgemerkt door patrouilles.

Q: Hoe kunnen spelers de omgeving in hun voordeel gebruiken?

De diverse omgevingen van Auroa horen bij je meest betrouwbare bondgenoten. Spelers kunnen zich verstoppen in begroeiing en hoog gras om verscholen te blijven terwijl ze buiten rondtrekken.

De nieuwe natuurlijke camouflage geeft je dezelfde soort bonussen en maakt het veel veiliger om te verkennen. Zoek naar sneeuw, modder, zand en andere soorten terrein om jezelf te bedekken, zodat het moeilijker wordt voor vijanden om je op te merken.

Spelers kunnen ook lichamen oppakken en zo gebruik maken van de omgeving. Je kunt uitgeschakelde vijanden tussen bepaalde soorten planten dumpen om ze te verstoppen voor hun collega's, die wellicht komen zoeken naar hun vermiste kameraad.

Q: Zijn er voorwerpen die Ghosts kunnen helpen met hun stealth-aanpak?

Ghosts hebben veel mogelijkheden om hun stealth-gameplay te verbeteren. Dit wordt je belangrijkste gereedschap voor een stille aanpak:

  • Drone met sync-schot: Een kleine drone die je stilletjes kunt gebruiken en blijft rondzweven bij het doelwit. Als je schiet, of de drone opdraagt om te schieten, zal hij gelijk vuren en een menselijk doelwit in één keer doden. Je kunt drie sync-schoten tegelijk gebruiken!

-Dempers: Je kunt bijna alle wapens gebruiken met een demper op de vuurmond. Zo maken ze een stuk minder geluid.

-Afleidingsgranaten: Een voorwerp dat NPC's lang genoeg de andere kant op laat kijken zodat je van positie kunt veranderen, je vijand kunt besluipen voor een dodelijke aanval, of snel iets in de omgeving kunt gebruiken.

-Bedekkingsspray: Dit is het speciale voorwerp van de Panter-klasse. Deze Ghost kan zichzelf besprenkelen om tijdeijk bijna onzichtbaar te worden voor de sensoren van drones. Perfect om een patrouille of een ruig gevecht te ontwijken.

Er zijn ook voorwerpen die het verschil kunnen maken tijdens sluipmissies, als je ze goed gebruikt.

-Flitsgranaten: Deze granaten verblinden lange tijd alle NPC's binnen hun bereik. Ze zijn bijzonder effectief als je ze binnen gebruikt, maar werken ook goed tegen NPC's die uit een voertuig stappen. Deze granaten kun je goed gebruiken als je bent opgemerkt, zodat je snel een schuilplek kunt opzoeken om weer te verdwijnen.

-Doorbreekkit: Een verbruiksvoorwerp dat je gebruikt om door hekken te breken. Als je de bewaakte hoofdingangen van kampen wilt ontwijken, is de doorbreekkit essentieel in je arsenaal.

-EMP/Stoorgranaten: Deze granaten verdoven drones enkele seconden en stoppen voertuigen. Verdoofde drones merken niks op, je kunt er dus makkelijk langs sluipen zonder dat er alarm wordt geslagen. Het is belangrijk om te onthouden dat dit voorwerp een tijd blijft werken. Dat betekent dat een drone of voertuig dat binnen zijn bereik komt, ook wordt verstoord of gestopt.

Vergeet niet dat deze voorwerpen een ander effect kunnen hebben als je wel of niet in stealth bent. Sommigen hebben andere functies, of zijn helemaal niet effectief, als je al bent opgemerkt door vijandelijke NPC's.

Q: Je noemde net de Panter-klasse als een goede keuze voor stealth-spelers. Kun je daar meer over vertellen?

De Panter-klasse draait om gevechten op korte afstand en de vaardigheid om te verdwijnen. De Panter heeft daarom voorwerpen als de bedekkingsspray en een verhoogde snelheid om die speelstijl te ondersteunen. De kern van deze klasse is het uitschakelen van geïsoleerde bedreigingen en het agressief benaderen van een groep vijanden, om daarna snel te verdwijnen met verblindende rook.

En dat is nog niet alles. We willen dat spelers een klasse hebben waar ze op kunnen vertrouwen als ze stil te werk willen gaan. De Panter heeft daarom ook een betere demper voor machinepistolen en handvuurwapens die alle nadelen van de demper, zoals minder schade, penetratie en snelheid, opheft.

[GRB] [News article] [Aug-16] RPG Elements 1

Q: Kun je een Ghost maken die goed is in stealth, zonder de Panter te kiezen?

Natuurlijk! Er zijn stealth-voordelen die alle klassen kunnen gebruiken om de kans te verkleinen dat ze worden opgemerkt. Een aantal stukken uitrusting geven dezelfde soorten bonussen.

Je personage kan een 'stealthstatistiek' krijgen, die aangeeft hoe moeilijk het is voor vijanden om je op te merken en hoe makkelijk je aan gevechten kunt ontkomen.

De Sensorhack maakt het moeilijker voor drones om je op te merken, en je doet ook meer schade tegen drones. Dit is het perfecte voordeel voor spelers die drones stilletjes willen uitschakelen.

Je kunt ook een bonus op je bewegingssnelheid krijgen met het voordeel Ontketend of de passieve vaardigheden van bepaalde stukken uitrusting.

Spelers kunnen daarnaast het voordeel Zesde zintuig gebruiken, of een aantal stukken uitrusting van hoog niveau, om Automatische markering te activeren. Zo worden vijanden in de buurt automatisch gemarkeerd. Dit is extreem effectief om de bewegingen van vijanden te voorspellen en ze vanuit beschutting te verrassen.

[GRB] [News] [Aug 16th] RPG Elements 2

Q: Je kunt het niet over stealth hebben, zonder afmakers op korte afstand. Kun je ons vertellen hoe die werken in Ghost Recon Breakpoint?

Afmakers op korte afstand zijn net zo stil als een handvuurwapen met demper. Een afmaker kan echter niet missen en is altijd dodelijk, maar je moet wel dichtbij genoeg zijn om hem uit te kunnen voeren.

Er zijn verschillende factoren die bepalen welke animatie je krijgt bij je afmaker. Het gaat om factoren als wapensoort, hoe alert de vijand is, van welke kant je hem benadert, het terrein, de begroeiing en hoe geïsoleerd de vijand is. Deze factoren bepalen welke afmaker je Ghost uitvoert.

Bij launch zijn er twee mêleewapens beschikbaar: het mes en de karambit. Probeer ze allebei om te zien welke stijl je het beste ligt!

Ons team heeft met echte soldaten van speciale eenheden gewerkt om deze animaties vast te leggen, zodat ze gevarieerd, realistisch en wreed bevredigend aanvoelen.

Q: Wanneer kun je beter kiezen voor een afmaker op korte afstand, in plaats van je vuurwapens?

Een headshot met een handvuurwapen is sneller, als je goed kunt mikken. De afmakers op korte afstand werken echter gegarandeerd, als het lukt om ze uit te voeren. En als je met de Panter-klasse speelt, laad je je klassevaardigheid (de rookgranaat) snel op door afmakers op korte afstand uit te voeren.

Afhankelijk van je klasse en voordelen kun je absoluut een Ghost maken die goed is in stoere, maar stille afmakers.


Voor het laatste nieuws over Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint kun je ons volgen op Twitter @GhostRecon en meepraten op de officiële Tom Clancy’s Ghost Recon-forums.