Delen

5 September 2019

Vragensessie met de ontwikkelaars - RPG-elementen in Tom Clancy’s Ghost Recon® Breakpoint

We zijn gaan zitten met het team van ontwikkelaars van Tom Clancy’s Ghost Recon® Breakpoint om het te hebben over de integratie van nieuwe aanpassingselementen voor de speler.

WAPENS EN UITRUSTING MET TIERS

V: We hebben veel vragen gekregen over voorwerpen met tiers, zowel wapens als uitrustingen. Kun je iets zeggen over het gedachtegoed van het team over hun implementatie in Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint?

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint blijft een militair schietspel dat draait om kundigheid – dat blijft het standpunt waar de rest van het spel omheen is opgebouwd. Alle aanpassingselementen in Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint zijn ontworpen om de gameplay van de militaire shooter meer diepte te geven, zonder af te doen aan de ervaring van een echte speciale eenheid.

We hebben geprobeerd om een systeem te bouwen waarin spelers worden aangemoedigd om verschillende soorten wapens te gebruiken, waardoor een grote verscheidenheid aan gameplay-mogelijkheden wordt gecreëerd.

Uit de data van Tom Clancy’s Ghost Recon® Wildlands bleek dat veel spelers één enkel wapen gebruikte tijdens de hele match en niet veel veranderde.

Dit kun je nog steeds doen in Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint, maar we hebben ons best gedaan om een systeem te maken dat spelers aanmoedigt om meer van je potentiële arsenaal uit te proberen. Ons team heeft veel moeite gedaan om elk type wapen veel gameplay-mogelijkheden en een unieke besturing te geven, dus we hebben er alle vertrouwen in dat, gezien de stimulans om nieuwe combinaties uit te proberen, onze community zal genieten van de afwisseling en unieke builds zal creëren voor elke manier van spelen!

Neem bijvoorbeeld de stealth-aanpak, voor iemand die veel rond wilt sluipen. Je kunt de CQC-variant van een machinepistool uitrusten met bonussen die het hanteren van het wapen en je bewegingsvrijheid verhogen, en tegelijkertijd vaardigheden kiezen die je stealth en snelheid verhogen. Deze build zal goed samenwerken met de Panter-klasse.

We willen hier echt benadrukken dat dit systeem in Ghost Recon Breakpoint er niet is om de ervaring afhankelijk te maken van toeval, in het geval van de voortgang.

Er is een element van willekeur wanneer je een buitlevering krijgt - maar het is niet de kern van het spel, noch is het fundamenteel noodzakelijk om een pistool van een lager uitrustingsniveau weg te doen omdat je een iets hoger uitrustingsniveau van een ander wapen hebt.

V: Wat als spelers een wapen vinden dat ze leuk vinden? Zijn er manieren om het geüpgraded te houden om op gelijke hoogte te blijven met de wapenleveringen die ze in de wereld krijgen?

We zijn ons ervan bewust dat sommige spelers op één soort wapen willen focussen, en het is daarom belangrijk voor ons dat ze die mogelijkheid hebben.

Dit kun je doen door een blauwdruk van een wapen te vinden in de wereld. Elk wapen in het spel heeft een bijbehorende blauwdruk.

[GRB] [News] [Aug 16th] RPG Elements 2

Wanneer je een blauwdruk van een wapen hebt gevonden, is dat wapen voor altijd van jou. Met de blauwdruk kun je dat wapen op je huidige level laten maken in Erewhon, je uitvalsbasis.

Maar dat is niet de enige manier waarop je een nieuwe versie van een wapen kunt krijgen. Je kunt er ook een bemachtigen van een verslagen tegenstander, uit een kist, etc. Maar diegenen die echt willen focussen op één soort wapen raden we aan om de blauwdruk te zoeken.

V: Hoe bemachtig je blauwdrukken van wapens?

Je kunt in het spel op veel verschillende manieren aan blauwdrukken komen. Je kunt de wereld verkennen om informatie te krijgen over de locaties van blauwdrukken in kampen.

[GRB] [News] [Aug 16th] RPG Elements 3

Sommige missies belonen je met zeldzame blauwdrukken, en door bazen te verslaan krijg je toegang tot de blauwdrukken van hun wapens. Moeilijkere uitdagingen zoals de Behemoth-drones en de Wolf-kampen zullen je ook belonen met interessante blauwdrukken.

Wanneer de Raid uitkomt, zal het ook een aantal unieke blauwdrukken met zich meebrengen.

Het doet een beetje denken aan het systeem waar Wildlands-spelers aan gewend zijn. Als je een bepaald wapen als favoriet hebt, hoef je enkel zijn blauwdruk te vinden.

V: Kun je een menselijke tegenstander op het maximale niveau uitschakelen met een headshot van een wapen van uitrustingsniveau 1?

Ja! Wat het niveau van een menselijke tegenstander ook is, je kunt ze altijd uitschakelen met een enkel headshot – tenzij ze een helm dragen, dan moet je eerst een schot landen om de helm te verwijderen, en dan nog een om ze te elimineren.

Een speler die vaardig en geduldig is zal hier weinig moeite mee hebben zolang ze verborgen kunnen blijven. Tegenstanders van een hoger niveau zijn echter wel gevaarlijker en moeilijker om te besluipen, en ook uiterst gevaarlijk wanneer ze je in de smiezen krijgen.

Je kunt het spel spelen zonder je wapens te upgraden, maar dan zal het spel veel uitdagender zijn en je harder afstraffen als je fouten maakt.

V: Hoe verhoudt het aantal schoten dat nodig is om een tegenstander uit te schakelen zich met hun niveau?

Bij het grootste verschil in uitrustingsniveau zullen menselijke tegenstanders een paar extra schoten nodig hebben om uitgeschakeld te worden vergeleken met menselijke tegenstanders op je huidige niveau. Het aantal schoten dat nodig is om een doelwit uit te schakelen is zorgvuldig bepaald door ons team, dus je zult het verschil merken, al blijft het altijd binnen de perken van wat je zou verwachten van een realistisch militair schietspel.

Tegenstanders met een hoger uitrustingsniveau zullen moeilijker zijn en meer planning en precisie vereisen, maar ze zullen geen kogelsponzen worden.

[GRB] [News] [Aug 16th] RPG Elements 4

V: Wat hebben jullie gedaan om kogelsponzigheid tegen te gaan?

Spelers zullen merken dat Breakpoint vergelijkbaar is met Wildlands wat betreft de tijd die nodig is om een doelwit uit te schakelen. Menselijke tegenstanders worden uitgeschakeld met één headshot, en je zult nooit meer dan een paar schoten nodig hebben om een tegenstander naar de grond te werken.

Deze verschillen zijn seconden of fracties van een seconde, en ze zijn dusdanig klein dat ze niet onrealistisch worden, al zullen gevechten met tegenstanders van een hoger niveau aanzienlijk lastiger zijn en je geduld en focus op de proef stellen, net zoals een echte Ghost betaamt.

Grote verschillen met de niveaus van tegenstanders zullen invloed hebben op je overlevingskansen, niet op de moeilijkheidsgraad van het uitschakelen van het doelwit. Als er een groot verschil is tussen het niveau van je Ghost en dat van de tegenstander, zullen ze je sneller zien, je meer schade doen, etc.

V: Hoe zit het met de drones?

Drones zijn ontworpen om de lastigere tegenstanders in het spel te zijn. Het ligt aan het soort drone dat je tegenkomt, sommige zijn erg zwaar bepantserd. Als je alleen op hun schild mikt, zal het even duren voordat je ze neer hebt.

Alle drones hebben een eigen zwakke plek. Hun doel in de gameplay is om je tactisch te laten nadenken over hoe je ze te lijf gaat. We willen dat je je tegenstanders leert kennen en strategieën ontwikkelt om ze uit te schakelen.

[GRB] [News] [Aug 16th] RPG Elements 5

Er zijn ook mogelijkheden om alle gereedschappen van een Ghost te leren kennen, zoals bedekkingssprays en EMP-granaten.

De drones bieden een unieke ervaring in Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint, en we hopen dat ze een uitdagend, maar ook leuk tactisch probleem vormen om op te lossen.

Ervaren Ghosts zullen geen problemen hebben om hun vaardigheden en gereedschap in te zetten om drones efficiënt neer te halen, vooral als ze samenwerken.

[GRB] [News] [Aug 16th] RPG Elements 6

V: Worden gevechten opgeschaald aan de hand van het aantal spelers?

De moeilijkheid van gevechten wordt afgewogen aan het aantal spelers dat meedoet aan de sessie. Dit stelt ze in staat om een uitdaging te vormen voor alle teamsamenstellingen, van solo spelers tot volledige, tactische eenheden.

Aan de hand van het aantal spelers wordt de schade die wordt uitgedeeld opgehoogd. Daarnaast wordt ook de gezondheid van drones (niet de menselijke tegenstanders) opgehoogd aan de hand van het aantal spelers.

De sterkere drones worden echte uitdagingen en zullen veel lastiger zijn om in je eentje aan te pakken, maar een ervaren speler zal het voor elkaar krijgen met de juiste strategieën en focus.

WAPENBONUSSEN

V: Wapens van hogere kwaliteit hebben meer bonussen. Kun je uitleggen wat dat zijn?

Wapenbonussen voegen meer diversiteit toe aan de gameplay en aan de wapens die spelers tegenkomen. Het zijn bonussen voor de statistieken die bepalen hoe goed de speler het wapen kan hanteren, naast een aantal andere vaardigheden.

Sommige hebben invloed op spelersstatistieken, zoals hoeveel ervaring je opdoet of de hoe snel de klassetechniekmeter opvult. Andere hebben invloed op hoe goed ze het wapen kunnen hanteren.

We hebben nauw samengewerkt met het team dat de wapens heeft ontworpen om de effecten interessant te maken. Een paar voorbeelden zijn verticale en horizontale terugslag, spreiding en herlaadsnelheid. Als je het leuk vindt om nieuwe wapensystemen in te duiken om de wapens te vergelijken, dan is dit een schot in de roos.

In elk geval zullen de bonussen niet in de weg zitten van het spel en zullen ze niet onrealistisch aanvoelen.

V: Wat zijn de verschillen tussen de bonussen op wapens van een lager niveau vergeleken met die van de hogere tiers?

Wapens van het laagste niveau hebben geen bonussen, maar zodra je een wapen van betere kwaliteit bemachtigt, zullen ze een of twee bonussen hebben.

Hoe hoger de kwaliteit van het wapen, hoe sterker de bonussen.

V: Hoeveel invloed hebben de bonussen op de gameplay in PvE?

Wapenbonussen kunnen impact hebben op de gameplay op een aantal interessante manieren, zo kunnen sommige wapens handig zijn in situaties waarin je niet zou verwachten dat ze van pas zouden komen. Je kunt bijvoorbeeld een licht machinegeweer hebben met verbeterde precisie en minder horizontale terugslag. Dit maakt het iets bruikbaarder op langere afstanden en met ononderbroken schieten dan het lichte machinegeweer zonder de bonus.

Dat gezegd hebbende, zullen ze nooit vereist zijn om de moeilijkste gevechten in het spel aan te kunnen.

Als een speler de tijd wilt investeren om bonussen te verzamelen, zullen ze worden beloond met veel variëteit. Spelers die zich meer willen richten op goed geschut en realistische, tactische gevechten zullen altijd in staat zijn om mee te draaien met alle content van het spel.

WAPENUPGRADES

Q: Bij de aankondiging is er even gesproken over de wapenversies. Hoe werkt dit upgradesysteem precies?

Alle wapenfamilies beginnen bij mark 1 en kunnen worden geüpgraded met wapenonderdelen. Deze onderdelen krijg je bij het ontmantelen van wapens die je niet langer nodig hebt.

Wanneer je een wapen hebt geüpgraded, zullen alle versies ervan die upgrade behouden. Op deze manier kunnen spelers hun favoriete wapens verbeteren terwijl ze stijgen in niveau gedurende het spel.

Elk onderdeel dat je gebruikt om een wapen te upgraden zal het een kleine bonus geven in schade, precisie, herlaadsnelheid, etc. Wanneer je een wapen genoeg hebt geüpgraded, zal zijn versie veranderen en krijg je een nieuwe, sterkere bonus. Wanneer het spel uitkomt zullen er drie versies zijn voor elk wapen.

V: Hoeveel impact zullen de wapenversies hebben op de gameplay in PvE?

De impact van het systeem zal geleidelijk merkbaar zijn. Je zult aan het begin niet zo veel van de bonussen merken, maar ze tellen snel bij elkaar op. Ze zullen niet de identiteit van je wapen veranderen of ze enorm sterk maken. Op mark 3 zal een wapen handzamer zijn en meer aanvoelen als een wapen dat door een echte soldaat van een speciale eenheid wordt gehanteerd.

[GRB] [News] [Aug 16th] RPG Elements 7

SPELER- EN TEGENSTANDERNIVEAUS

V: Hoe beïnvloed je niveau het spel?

Er zijn voor Ghosts twee soorten niveaus in Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint: spelersniveaus en uitrustingsniveaus.

Spelersniveau

Spelersniveaus belonen de speler met techniekpunten die kunnen worden ingezet op de vaardighedenpagina om (passieve) vaardigheden, perks, voorwerpen en klassen vrij te spelen. Spelersniveaus hebben geen directe invloed op de statistieken van de speler of de tegenstanders die je tegenkomt.

Uitrustingsniveau

Het uitrustingsniveau is gebaseerd op de kwaliteit van de uitrusting/het wapen waarmee je Ghost is uitgerust. Zoals we eerder noemden, blijft een headshot wel een headshot, al helpen hogere uitrustingsniveaus je wel bij het uitschakelen van drones.

Ook zullen tegenstanders met een hoger uitrustingsniveau dan je Ghost lastiger zijn om te besluipen, en zullen ze je meer schade doen dan tegenstanders met een lager uitrustingsniveau, omdat de kwaliteit van hun uitrusting beter is.

[GRB] [News] [Aug 16th] RPG Elements 8

Op een paar uitzonderingen na (Wolf-kampen, Behemoth-drones, de Raid) zullen gebieden geen tegenstanders hebben met een bepaald niveau. En het is nog steeds mogelijk om Wolf-kampen en Behemoth-drones uit te schakelen zonder het aanbevolen niveau te hebben gehaald. Het zal echter een stuk uitdagender zijn.

De enige content die je niet kunt bereiken zonder een bepaald niveau te hebben gehaald, is de Raid, wanneer die uitkomt.

Tegenstanderniveaus

Tegenstanderniveaus zullen niet zichtbaar zijn tenzij je ze scant met je drone of je verrekijker.

Tegenstanders met een significant voordeel in niveau zullen gemarkeerd worden met een rode schedel tijdens het scannen, wat betekent dat je extra voorzichtig moet zijn.

Nadat je de tegenstander hebt gescand met je drone/verrekijker, zul je hun niveau niet meer kunnen zien. Je zult alleen de schedelmarkering zien tijdens het richten op die tegenstander.

Om het niveau opnieuw te kunnen zien, zul je weer je drone/verrekijker moeten gebruiken.

Als je geen markeringen wilt zien op je scherminfo, dan kun je deze uitzetten in de instellingen.

Coöp

Je zult niet worden beperkt door het uitrustingsniveau of het spelersniveau van je coöp-partners. De spel-instantie is, net zoals in Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, op de speler gericht. De door jou gekozen moeilijkheidsgraad en jouw spelersniveau hebben geen invloed op je vrienden, en vice versa.

SPELERSSTATISTIEKEN

V: Welke statistieken kunnen worden aangepast door het gebruik van bepaalde uitrusting/wapens?

De statistieken van Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint hebben als doel om een extra laag van diepte toe te voegen waarin spelers hun ultieme speciale eenheid-soldaat kunnen finetunen.

Er zijn meer dan 60 verschillende statistieken die kunnen worden aangepast op verschillende manieren. Ze hebben invloed op veel verschillende aspecten van het vechtgedrag van het personage en zijn interactie met de wereld.

Sommige statistieken beïnvloeden het hanteren, de accuratesse en het bereik van wapens. Dit zijn allemaal daadwerkelijke attributen van wapens en zijn gegrond in ons nieuwe, realistische wapensysteem.

Andere statistieken hebben invloed op hoe goed een personage kan overleven of kan omgaan met de wrede aspecten van de omgeving. Denk hierbij aan stamina-bonussen, vermoeidheidsweerstand en standvastigheid die het navigeren van de wereld makkelijker maken.

[GRB] [News] [Aug 16th] RPG Elements 9

Er zijn ook statistieken die invloed hebben op beweeglijkheid, zoals snelheid en behendigheid. Deze zijn uiteraard gegrond in het realistische bereik van beweging, en de snelheid van je personage zal nooit absurd of onrealistisch aanvoelen. We hebben ervoor gezorgd dat de statistieken je in staat stellen om je personage aan te passen zonder het realisme in de weg te zitten.

We kunnen ze niet allemaal opnoemen, maar je kunt rekenen op bonussen voor alle soorten speelstijlen, van beter kunnen sluipen tot het gebruik van granaten – zoals worpafstand en schade.

V: Hoeveel impact hebben deze statistieken op de PvE-gameplay?

Net zoals alle progressie-aspecten van het spel zullen deze statistieken je in staat stellen om een eigen personage op te bouwen dat goed past bij jouw speelstijl. Aan de andere kant is het niet vereist om ze te kennen en te gebruiken, en hebben spelers die zich willen focussen op andere aspecten van Breakpoint de mogelijkheid om dat te doen.

Vlak voordat het spel uitkomt, brengen we ook een artikel uit over de balans van het progressiesysteem en de aanpassingselementen in Ghost War.

Voor het laatste nieuws over Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint kun je ons volgen op Twitter @GhostRecon en meepraten op de officiële Ubisoft-forums.